Kıdem tazminatı, bir çalışanın işyerinden çıkarılması veya ‘belirli koşullar altında’ kendi isteğiyle ayrılması durumunda hak kazandığı toplu ödemedir. Kapitalist sistemde kimse kimseye gereksiz veya aşırı para vermez ve patronların bu konuda özellikle cömert olduğu söylenemez. Ancak yıllardır zaman zaman konuşulan ‘kıdem tazminatının kaldırılması’ bu kez farkında olmadan OVP’ye dahil edildi. İşverenlerin yanı sıra bunun olmasını savunan bir başka grup da dikkat çekti. Bazı mezheplerin hocaları arasında en tanınmışı Cübbeli Ahmet Hoca’dır.
Gelelim son kıdem tazminatına: OVP ile yeniden gündeme geldi.
Planlanan TES, “emeklilikteki gelir kaybı”, “çalışma döneminde yaşam standartlarının korunması”, “ek emeklilik geliri” ve “hane halkı tasarrufları”na yönelik bir sistem sağlamayı hedeflerken, konu kıdem tazminatına dönüştü.
Sisteme ilişkin özet bilgiler aşağıdaki gibidir:
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı İrfan Dertsiz durumu şöyle özetliyor: “Orta Vadeli Plan, işçi haklarına saldırı planıdır.”
“Biriktirilen paranın yüzde 25’i alınacak. Geriye kalan para ise emekli maaşı olarak alınacak.”
“İstihdam” başlığı altındaki düzenlemeye göre “yeni nesil esnek çalışma modelleri” hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilecek.”
Bundan sonra ne olacağı ilginçleşiyor. Bu işin içinde olanlar mezheplerdir. Cübbeli Ahmet Hoca “kıdem tazminatı” yorumunu yaptı.
İşçinin “dini açıdan” böyle bir hakkı olmadığı söylenirken, kıdem tazminatı tartışması kapsamı dışına çıkıyor. Yorum sizindir.