Sağlık

Seçimlerin Psikolojik Etkisi

Seçim süreci ve sonuçları, bireylerin yaşamında kültürel, fiziksel, ekonomik, sosyal ve ruhsal bazı değişikliklere neden olabilir. Bu değişimlerin olumlu ya da olumsuz olması seçim sonucu kadar seçmenin psikolojisinin de değerli olduğu söylenebilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. cln. Ps. Müge Leblebicioğlu Arslan açıklamalarda bulundu.

“Seçimlerdeki belirsizlikler insanlarda olumsuz duygu deneyimlerini artırabilir. ”

 

Belirsiz olan her şey insanlarda alarm uyandırabilir. Belirsizlik ne kadar büyükse, sıkıntı deneyiminin yoğunluğu da o kadar fazladır. İçinde bulunduğumuz bu seçim sürecinin seçmeni ağır bir belirsizliğe maruz bırakan süreçlerden biri olduğu söylenebilir. Seçimler bireylerde hayatlarının daha iyi olacağına dair niyetler oluşturabilir ve insanları daha umutlu hissettirebilir. Bu umut birçok insan için motive edici olabilir ve gelecek için motivasyonu artırabilir. Ancak öte yandan seçim sonuçlarının belirsizliği, bireylerin seçim öncesi korku, gerginlik gibi olumsuz duygular yaşama olasılığını artırabilecektir. Seçim öncesi yaşadığımız belirsizlik duyguları, seçim sonuçlarıyla ilgili yaygara ve gelecekte ne olacağı konusundaki belirsizlik seçim sürecini insanlar için bir gerilim kaynağı haline getirebiliyor. Bu, uyku sorunları, konsantrasyon güçlüğü, iştah kaybı veya iştah artışı gibi semptomları tetikleyebilir.

 

Her yarışmada olduğu gibi seçimlerde de kazananlar ve kaybedenler olacaktır. Bu, bazılarımız için sonuçların umduğumuz gibi olmayacağı anlamına geliyor. Bu durumda bireyler hayal kırıklığına uğrayabilir ve moral bozukluğu yaşayabilir. Tüm umutlar seçim sonucu gibi bizim kontrolümüzde olmayan bir şeye bağlandığında ve sonuç irademiz dışında olduğunda ciddi bir mutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşayabiliriz. Bazılarımız için bu, depresyon veya anksiyete gibi ruhsal bozuklukların başlangıcı bile olabilir.

 

“Psikolojik iyi oluşunuzun, iyi olma durumunda seçimlerinizin sonucu kadar önemli olduğunu unutmayın.”

 

Görüldüğü gibi seçim süreci gibi ek bir kavram da bireylerin bireysel ruh sağlığı üzerinde çok değerli etkilere sahiptir. Bu süreci daha sağlıklı geçirmek için bazı öneriler;

 

  • Bu süreçte bilgi edinmek için haber kanallarını kullanmak değerlidir. Belirsizlik telaşıyla başa çıkmak için, kendinizi sosyal medya ve haber kanallarındaki olumsuz içeriklere maruz bırakmaktan her zaman kaçının.
  • Öfke, telaş, gerginlik gibi olumsuz duygularınızı artıracak temasları ve içerikleri sınırlayın.
  • Kendinize zaman ayırın ve sevdiğiniz aktivitelere daha fazla yer açın.
  • Meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri gibi gerginliği azaltmaya yardımcı olan aktivite ve teknikleri uygulayın.
  • Sosyal olarak daha aktif olun.
  • Çevrenizdeki sevdiğiniz ve güvendiğiniz insanlarla süreçle ilgili duygularınızı paylaşın.
  • Egzersiz yapmak, zamanında yemek yemek, işe gitmek veya kitap okumak gibi mevcut rutinlerinizi sürdürmeye devam edin.
  • Fiziksel sağlığınıza olduğu kadar psikolojik sağlığınıza da özen gösterin. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve varsa kullanılan ilaçların takibi çok değerli.
  • Gerçekçi olun ve kendinize rastgele hiçbir sonucun insanların hayatını mahvetmeyeceğini hatırlatın.
  • Beklemediğiniz olası bir sonuca hazırlıksız yakalanmamak için seçim planlarınızı her olasılığı göz önünde bulundurarak yapın.
  • Sorunların insan yaşamının bir parçası olduğunu hatırlayarak, olası sorunları çözmek için sahip olduğunuz kaynakları kendinize hatırlatın.

 

Seçimler zorlayıcı duygulara maruz kaldığımız zamanlardan biri olabilir ama bu dönemde kendimize dikkat ederek gerginlikle baş edebilir ve sağlığımızı koruyabiliriz. Tüm bunlara rağmen duygu durumunuzda herhangi bir değişiklik olmuyor, aksine olumsuz duygularınız artıyor ve kendi başınıza başa çıkmakta zorlanıyorsanız psikoterapi takviyesi almanız ruh sağlığınız için önemli olacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-piraziz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu